Guldkroken


Guldkroken Keramik grundades i Hjo 1946. I slutet av 1970-talet och början av 80-talet hade Guldkroken sin storhetstid och man hade också under en period en egen glashytta i Hjo. Designen varierade mycket – det tillverkades porslinskatter i blått och rosa, blomkrukor, vaser, Sparbankens välkända spargris där man kunde få sitt namn skrivet på gris-sidan och framför allt ljusstakar, Guldkrokens klassiska femarmade ljusstake – en kandelaber i keramik helt enkelt! Föremål från Guldkroken har länge varit ganska värdelösa, det finns nästan inte en loppis i Sverige där man inte kan hitta något från Guldkroken för några tior.

Men på senare år har Guldkroken fått en liten revival, en del av de tidiga föremålen känns väldigt moderna idag – framför allt burkarna i fruktform speciellt då kanske keramik-ananasen som gjordes i flera färger och som de senaste åren fått massor av efterföljare. Idag betingar en ananas från Guldkroken ett ganska högt värde jämfört med för några år sedan.
2015 gjordes en utställning om Guldkroken på Kulturkvarteret i Hjo, den rosa ananasen på bilden var utlånad till utställningen (Som tack för lånet fick vi en tistel av Hjo kommun!). På bilden syns även en vit ananas och en väldigt typsik vas från 1980-talet.


Här är också en ovanlig elefant vi hittade på i en secondhandbutik för trettio kronor – förmodligen är den från Guldkrokens sista era.
Guldkroken i Hjo lades ner och köptes upp av porslinsfabriken i Lidköping som fortfarande tillverkar spargrisen – men ärligt talat – vem behöver en spargris i det kontantlösa samhället?

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *