Emil Johanson-Thor


Det sägs att Hven-polisen gav Emil Johanson-Thor ensamrätt till motiven på ön och motade bort alla konkurrerande konstnärer. Det ligger säkert en del i historien för det är faktiskt ganska ont om tavlor med hven-motiv av konstnärer som var samtida med Johanson-Thor.
Emil Johanson-Thor var också en utmärkt grafiker, han var föreståndare på Konstakademiens etsningsskola och sekreterare i Föreningen för grafisk konst.
Han medverkade också till att Konstnärernas riksorganisation startades – Emil Johanson-Thor var alltså en kulturpersonlighet av rang på sin tid – en konstkändis.

Idag är Johanson-Thors konst relativt billig och precis som många andra konstnärer i hans generation är han också ganska bortglömd.
Av en händelse hittade vi en liten fin Johanson-Thor-etsning med Hven-motiv i en antikaffär i Hjo. Tavlan har också en personlig dedikation, Emil Johanson-Thor har gett bort den som födelsedagspresent till någon och dessutom ritat på en blomsterbukett. På baksidan sitter en liten handskriven lapp som berättar om vem som ska ärva den efter innehavarens död. Det är uppenbart att den som en gång fick etsningen har värderat den högt.
Nu hänger den lilla etsningen på den rosa konstväggen hos oss på Hven!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *