Tor Britannia

tor-brittania
Vissa fartyg verkar ha en speciell plats i folks medvetande. De gamla Englands-färjorna Tor Britannia och Tor Scandinavia tillhör de fartyg som många har en relation till och många rest med. De levererades 1975 – 1976 och kallades för ”Superfärjor.
För till skillnad från konkurrenterna satsade Tor Line på volym och effektivitet, snabb överresa, lägre pris och lägre standard, som ett sjuttiotalets Ryan Air.
Så småningom köptes Tor Line av DFDS Seaways och idag är fartygen sålda men går fortfarande i trafik i rederiet Moby Lines.

Vi har en modell av Tor Britannia, den verkar vara en ”resebyråmodell”, den har förmodligen stått i skyltfönstret på någon resebyrå under slutet av 1970-talet för att marknadsföra englandsresor. På babord sida står det Tor Line och på styrbord sida kan man se att det stått Tor-Sessan linjen. För under en kort tid samarbetade Tor Line med Sessanlinejn, ett samarbete som fick ett abrupt slut då Sessan köptes av Stena Line.

1 reaktion på ”Tor Britannia”

 1. Hej Nina,
  Fantastiska Skepp, dessa båda Superfärjor. Suveräna i såväl hård vind som sjö. I början av 80-talet var jag ombord i TorBritannia några resor, för att lära mig det radarsystem man hade ombord. Jag skulle mönstra navigatör i Transatlantics nybyggda Deep sea roloship Elgaren med samma radarsystem som f.ö. var norskt,; Norcontrol. Systemet var datoriserat samt inkorporerat med en mängd andra system som maskineri satellit etc.
  Torline bildades ursprungligen av TransOil och Rex rederi, därav namnet Tor. Så småningom köptes det upp av Salénrederierna med fortsatt visst inflytande av Transatlantic. I förlängningen köpte DFDS fartygen och fortsatte segla med dem på samma trad. Du har säkert sett Oslobåtarna passera Ven på sin väg till/från Köpenhamn. DFDS!
  Som du säkert förstått är jag Sjökapten och tog mina första stapplande steg som befälhavare på Landskrona-Ventrafikens ”S:t Ibb” & ”Ven”, några år tidigare hade jag trafikerat Helsingborg -Sletten-Kyrkbacken med M/s ”Pendula”, ljuvliga tider?
  Kanske får jag vägarna förbi Ven för att bese såväl dina konstverk som ditt vackra skepp!
  Hilsen/Arne

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *