Nordisk klassicism och Svensk funkis

Bra saker består! Efter många om och men fick vi till sist hem vår Soffa 703 av Josef Frank.
Vi köpte den på auktion för en spottstyver av vad den kostar ny på Svenskt tenn.
Det är fascinerande med en möbel som designades i slutet av 1930-talet och som fortfarande tillverkas på samma sätt och enligt samma metoder.
Josef Frank och Svenskt Tenn stod för det som ibland kallas Nordisk Klassicism eller Swedish Grace – klassisk tidlös design i klara och ofta starka färger.
Motpolen till Swedish Grace kan man se vid sidan om soffan, två fåtöljer av Bruno Mathsson som är designade nästan samtidigt.
Modellen kallas Eva men de här exemplaren är så tidiga att de går under namnet Arbetsstol 41. Stolarna köptes på Lions loppmarknad i Hjo på 1980-talet. De hade stått i en tandläkarmottagning i ett funkishus som var byggt i slutet av 1930-talet.
För de flesta äldre Hjobor var de där Bruno Mathsson-stolarna förknippade med en ganska stark tandläkar-ångest så ingen ville ha dem.
Vi köpte dem för 800 kronor – för fyra stycken! På väg till bilen mötte vi en möbelfabrikör som var bekant med familjen som erbjöd sig att klä om dem (De var nämligen klädda i en sorts papp-väv istället för den klassiska sadelgjorden, en lösning man verkar ha applicerat under andra världskrigets ransoneringar.)
Framför soffan står två soffbord av modellen Flower av Christine Schwarzer som kanske är att anse vara en modern klassiker och över soffan hänger en trådskulptur av Daniel Henningsson. Observera också den lilla Yorkshireterriern Pixie komfortabelt avslappnad i soffan medan den till sin natur lite oroligare Cairnterriern Gordon ligger på mattan och undrar vad som står på.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *