Hagström


Hagström var en instrumenttillverkare, generalagent och kedja av musikaffärer. De första framgångarna hade företaget med dragspel. Under första halvan av 1900-talet var dragspel ett ”inneinstrument” detta insåg Hagström så man startade musikskolor i anslutning till sina musikaffärer – allt för att kunna sälja fler instrument. När Elvis slog igenom och rocken föddes började man också bygga elgitarrer. Till elgitarrerna behövdes så klart förstärkare så Hagström byggde naturligtvis också förstärkare.

Hagström lade ner verksamheten i början av 1980-talet. Under början av 1990-talet började intresset för Hagströms gitarrer att växa, bland annat använde Kurt Cobain i Nirvana en Hagström gitarr och det sägs att Dave Grohl, tidigare trummis i Nirvana, nu mer sångare i Foo Fighters försökte köpa varumärket i början av 2000-talet för att återuppliva det.
Familjen Hagström verkar ha tagit intryck av den växande populariteten och idag licens-tillverkas nya hagströmgitarrer men tyvärr inte i den gamla fabriken i Älvdalen som förr i tiden.

Denna förstärkare hittade vi idag på en loppis i Landskrona. Det är en kombinerad dragspels- och gitarrförstärkare med kristallklart rent ljud.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *